Ordningsregler

Alla boende i området ska rätta sig efter lämnade föreskrifter från styrelsen eller förvaltaren. För att föreningen ska fungera till allas trevnad och för att undvika missförstånd krävs gemensamma regler.

Vi ber dig därför ge dessa punkter en stunds eftertanke. Se även föreningens stadgar.

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Detta gäller även om du är hyresgäst.

För vem gäller reglerna

Ordningsreglerna gäller alla och inte bara dig som bostadsrättshavare, hyresgäst eller andrahandshyresgäster. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Se stadgarna. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.

Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uppsägning.

Vett och etikett

Visa hänsyn, respekt och hjälpsamhet. Agera korrekt, precis som du vill att dina grannar ska göra.

Om allmän aktsamhet

Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll, reparationer och bortforsling av nerskräpning betalas av alla gemensamt.

Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med förvaltare/fastighetsjour enligt anslag i porten. OBS! Använd sunt förnuft, varje jouruttryckning kostar mycket pengar. Vid uppenbart läge där brådska inte förekommit, kan du eventuellt faktureras för jourutryckning. Var därför tydlig i beskrivning av ditt problem vid kontakt med jouren. De ska vara duktiga på att avgöra graden av brådska.
Boende ansvarar för att sköta om sina vitvaror, och om man agerar oaktsamt kan man få stå för hela kostanden vid eventuell uppkommen skada. Boende måste kunna påvisa att man agerat aktsamt.

 

Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten (och el i gemensammautrymmen) betalas av samtliga boende gemensamt, men det ses över.

 

Balkonger och altaner/uteplatser

Det är inte tillåtet att skaka mattor, mata fåglar och att hålla husdjur på balkongen.

 

Blomlådor är tillåtna på insidan av balkongräcket (fallolyckor kan inträffa om lådor placerade på utsidan). Obs! Dessa får inte ha avrinningshål.

 

Infravärmare är tillåtna. De ska placeras på säkert avstånd från glas och brännbart material. De kräver dessutom jordade uttag med jordfelsbrytare.

 

Markiser framför balkongerna är tillåtna. De får inte fästas på väggen utanför balkongen.

 

Du får inte måla balkongen med annat än vita färger (tex Stockholmsvit/antikvit). Detta berör fastighetens fasad och ska godkännas av styrelsen.

 

Altan/Uteplats - Ska först godkännas av föreningen. Att bygga altan/uteplats nu är inget som styrelsen rekommenderar pga framtida fasad- och balkongrenovering, då kommer uppbyggda altaner/uteplatser behöva rivas.

 

Inglasning av balkong kräver bygglov samt godkännande från styrelsen. Teknisk beskrivning ska bifogas ansökan. Att glasa in sin balkong nu är inget som styrelsen rekommenderar pga framtida fasad- och balkongrenovering, då kommer befintliga inglasningar behöva rivas.

 

Så just nu rekommenderar vi ingen att anlägga nya uteplatser eller inglasningar av balkonger då vi inom snar framtid kommer renovera fasader och balkonger och då kommer befintliga uteplatser och balkonger behöva rivas. Även dagens inglasningar kommer inte passa efter balkongrenovering.

 

Du får gärna grilla på balkongen om du använder elektrisk grill eller vertikalgrill. Kol- och gasolgrillning är endast tillåten på gårdarna (och på altaner), så länge det inte stör dina grannar.

 

Byggnadslov

De flesta åtgärder som påverkar husets yttre är bygglovspliktiga.

Ändringar som bara påverkar den egna bostadsrättslägenheten är tillåtna under förutsättning att inga bärande delar eller gemensamma funktioner (tex ventilationen) påverkas. Ombyggnad eller byte av golvbrunn, avloppsrör i golvet, ventilationskanaler i kök och badrum samt ingrepp i bärande väggar kräver alltid styrelsens skriftliga godkännande. Styrelsen avvisar dock regelmässigt sådan begäran.

 

Kontakta förvaltaren/styrelsen i god tid innan du beslutar göra eller skaffa något som kan omfattas av bygglov eller föreningens godkännande, då dessa ärenden kan ta tid att utreda. Se även föreningens stadgar § 36.

 

Cyklar/Barnvangsrum

Cyklar parkeras i cykelrum eller i cykelställ, men inte på gångar, gräsmattor eller i trapphuset. Cykelrum finns i angränsning till alla portar och öppnas med den iloq nyckel som går till porten.
Speciella barnvagnsrum finns i så gott som alla portar och ligger på entréplan. Vänligen parkera inte barnvagnar och annat i trapphusen då det kan medföra brandrisk och blockera utrymningsvägen.

 

Diskmaskin/tvättmaskin/kyl och frys i lägenheten

Diskmaskin ingår inte i lägenheternas standardutrustning men får installeras, av fackman, under förutsättning att de allmänna anvisningarna för VVS-installationer följs. Se ”Vatten och Avlopp” nedan. Maskinens avstängningskran för vattnet ska vara öppen bara då disk pågår. Maskinen ska stå på ett dropp-/golvskydd.
Tvättmaskin får endast monteras, av fackman, i badrum och förutsatt att maskinen installeras

med fast jordad el-anslutning samt jordfelsbrytare.
Kyl och frys bör även stå på ett dropp-/golvskydd, då många försäkringsbolag numera kräver det.

 

Elavbrott

Innan du ringer och anmäler felet, kontrollera om bara den egna lägenheten berörs eller om även andra delar av huset och/eller gatubelysningen är berörda. Om bara den egna lägenheten berörs, kontrollera att lägenhetens huvudsäkringar i proppskåpet som är placerad i lägenhetens hall är hela.

 

Entréportar/källardörrar

Entréporterna får inte ställas upp, tänk på värmekostnaden och vår säkerhet.
Se till att källardörrar är ordentligt stängda och låsta, men stäng dem mjukt, för att förhindra inbrott. Entréer, källargångar och trapphus ska hållas fria från saker och får inte belamras.
Vårt skalskydd är viktigt och är ett skydd mot ”oinbjudna personer”. Hjälp till att hålla dem ute. Ställ tex inte upp dörren om du väntar en gäst, speciellt kvälls- och nattetid.

 

Felanmälan

Fel på avlopp, kranar eller WC liksom dropp från värmeelement ska omedelbart anmälas till felanmälan.

 

Försäkring/hemförsäkring

Föreningen har en försäkring, som täcker skador på fastigheten och har även tecknat bostadsrättsförsäkring avtal hos Nordeuropa Försäkring med försäkringsnummer 50-165571-4. För alla enskilda lägenheter, bostadsrätt och hyrd, har respektive innehavare ett långtgående ansvar. Kontakta fastighetsförvaltaren om du behöver veta vad som täcks av fastighetens och bostadsrättens försäkring.
Vår bostadsrättsförening är medlem i Bostadsrätterna. Det erbjuder alla hushåll i föreningen en möjlighet att teckna Bostadsrätternas hemförsäkring – en försäkring som är speciellt anpassad för oss som bor i bostadsrätt. Man får till exempel ett bra skydd vid vattenskada och skada på fast egendom som du ansvarar för i lägenheten. Försäkringen erbjuds i samarbete med försäkringsgivaren Vardia Försäkring. Vill du veta mer eller teckna når du Vardia på 0920-45 00 45 eller via bostadsratterna.vardia.se
Du har eget ansvar att teckna hemförsäkring och om du agerar oaktsamt kan du bli betalansvarig för hela kostanden vid eventuell skada.

 

 

Grillplatser (gemensamma ytor)

Grillning är tillåten på gårdarna (främst på våra avsedda grillplatser) och altaner, men dock inte på balkonger. Det går inte att boka grillarna, dvs först till kvar gäller.

  • Engångsgrillar får inte användas.

  • Vid grillplatserna får man inte elda med något annat än grillkol/briketter

  • Var och en håller med egen grillkol/briketter och tändredskap.

  • Efter användandet ska grillen tömmas och borstas ur, när du försäkrat dig om att det inte finns någon glöd kvar och att den är helt avsvalnad.

  • Efter grillning ska gallret rengöras med borsten.

  • Efter rengöring häng tillbaka galler och grillredskap på sin plats.

  • Visa alltid hänsyn och tänk på att kanske andra vill grilla efter dig.

  • Lämna alltid grillplatsen i det skick som du själv önskar finna den i.

  • Det är inte tillåtet att grilla efter 22:00

  • Släng era sopor där hushållssopor ska kastas och inte i papperskorgarna i området.

     

Innergårdar och gator

Innergården är till för oss alla. Se till att sköta den på bästa sätt för allas vår trivsel.

  • Vid aktiviteter på gården, var vaksam så att du inte skadar fönster, rabatter och träd.

  • Efter vistelse och lek, se till att plocka undan efter dig och håll gården ren från skräp.

  • Släng inte fimpar på innergårdarna.

  • Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut och lämnas på anvisad förvaringsplats.

  • Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden eller trappor. Ta själv bort utbrunna marschaller, eventuella stearin- och sotfläckar.

  • Inget klättrande i träd eller på tak i området

  • Du får endast stå men motorfordon på gården för av- och pålastning, men tänk på att motorfordonet inte står så att framkomligheten hindras eller försvåras för utryckningsfordon.

     

Köksfläkt

Köksfläkt får under inga omständigheter kopplas till imkanalen, dvs fastighetens

ventilationssystem. Se även under ”Ventilation” samt Stadgarna.

 

Mattpiskning/vädring

Piskning och vädring av bla mattor ska ske på de piskställningar som är utplacerade på gårdarna. Mattpiskning får inte ske på balkongen.

 

Parabolantenn

Parabolen får max vara 1,1 m i diameter och måste placeras innanför balkongräcket.

 

Rastning av hundar (djur)

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på föreningens mark. Plocka upp efter hunden (djuret). Hundar ska alltid hållas kopplade inom området.

 

Renovering/störande arbete

Ihållande renovering/reparation/konstruktionsarbeten med verktyg eller andra störande ljud är endast tillåtet på följande tider:

  • Vardagar 08.00 – 18.00

  • Lördagar, söndagar och övriga helgdagar 11.00 – 17.00

Störande arbete av lättare karaktär (tex tavelupphängning, möbelmontering etc) är tillåtet fram till 20:00, alla dagar i veckan.

 

Rökning

Rökning är inte tillåtet inne i och omedelbart utanför entréer, i trapphus, i källare eller andra gemensamma utrymmen. Självklart tar du hand om dina egna cigarettfimpar. Visa hänsyn när du röker på din balkong. Undvik att stå nära grannarnas balkongdörrar eller när du hör att andra grannar vistas ute. Många personer är känsliga och allergiska mot tobaksrök. Beakta det om du röker på balkongen. Det är absolut förbjudet att slänga fimpar från balkongen.

 

Trapphusen (ur brandskydds perspektiv)

Det är viktigt att hålla trapphus rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten. Barnvagnar, blommor, dörrmattor, dekoration och annat brännbart får generellt sett inte förvaras i trapphus.

Det finns flera enkla saker som kan göras för att skydda dig och dina grannar mot brand. Att hålla trapphuset rent från sådant som är brännbart eller hindrar framkomligheten är några av dem.

Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kap 2 § ska ”ägare eller nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand”. Ovanstående innebär i korthet att både hyresgäster/bostadsrättsinnehavare och fastighetsägare/bostadsrättsföreningar har ett ansvar för efterlevnaden av lagen.

 

Trivselregler/Tystnad

För att bidra till trivseln i huset bör du till exempel:

  • Undvika störande vattentappning mellan kl. 22.00 – 07:00.

  • Stänga din lägenhetsdörr, källardörrar samt entrédörren varsamt.

  • I de allmänna utrymmena, utanför din lägenhet, i trappuppgångar och källargångar får det inte ställas t.ex. cyklar, barnvagnar kälkar etc. Detta av säkerhetsskäl vid brand etc.

  • Returpapper och soppåsar får inte placeras i trapphuset. Detta även av säkerhetsskäl vid brand etc.

  • Fåglar och andra djur får aldrig matas från balkongen eller i närheten av huset. Mat som ligger på marken drar till sig råttor och andra skadedjur.

 

Tystnad ska råda i och omkring fastigheten mellan kl. 22.00 och 07.00.
Tänk på att piano, TV, andra ljudanläggningar, träskor, andra hårda skor och borrande i betongväggar ger mycket ljud som fortplantas genom husets stomme. Ditt golv är Din grannes tak!

Om du trots allt blir störd, ta då gärna direkt kontakt med den som stör. Om det händer att du blir störd av samma granne mer än någon enstaka gång, kontakta förvaltaren.

 

Sopor – hushållsavfall/matavfall

Allt, som kastas i soptunnorna, måste vara ordentligt förpackat i väl igenknutna påsar. Sopor får inte ställas i trapphusen eller utanför soptunnorna. Hushållssopor får aldrig ställas i källsorteringsrummet eller kastas i våra papperskorgar på gårdarna!
Matavfall kastas i de kärl som är avsedda för detta. Påsar och påshållare finns att hämta i källsorteringsrummet.

Sopor – återvinning (källsorteringsrummet)

Det finns ett källsorteringsrum i området. I källsorteringsrummet är det absolut förbjudet att slänga bygg/renoveringsavfall - detta tar du själv till Petterboda återvinningscentral. Ser du någon dumpa sådant, var vänlig och upplys dem om detta. Vänligen vik ihop kartonger och montera ned större föremål. Ställ inte soporna utanför dörren om källsorteringsrummet är fullt. Det innebär extra kostnad för föreningen!

Sopor – grovsopor

Vi har avtal med Junkbuster för grovsopor. De kommer till oss ca en gång i månaden, på anslagna tider på hemsidan och anslagstavlorna. Varannan gång lördag och varannan gång söndag.

 

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten, men också i gemensamma utrymmen som t ex i trappa, källare och tvättstuga. Rökning i gemensamma utrymmen är förbjuden. Visa hänsyn till allergiker och icke rökare!

 

Några exempel på vad lagen menar:

  • Ljudstörningar är inte tillåtna. Man får inte störa genom att föra oväsen. Man får inte spela högt på musikanläggning eller musikinstrument eller ha TV på alltför högt.

  • Vid fest som varar efter kl. 22.00 meddela dina grannar i förväg. Grannarna får inte heller störas av oväsen i trappan på grund av besökare till lägenheten.

  • Hundar får inte skälla eller yla så att omkringboende störs.

  • Meddela dina grannar i förväg vid större renoveringsarbeten, även om det sker dagtid.

  • Tänk på att prat på balkongen och altanen hörs till grannarna.

  • Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från 22:00 till kl. 07:00.

  • Föreningen har ett avtal med Bevakningsassitans som kan åka ut på störningar. Om störning förekommer faktureras den boende för kostanden för utryckning. Vid missbrukande av att ringa till jouren kan istället den som ringer in bli betalningsskyldig.

 

Säkerhetsdörr/-grind

Lägenhetsdörrarna är bostadsrättsinnehavarens ansvar respektive föreningens ansvar för hyreslägenheterna. Byte av dörr och komplettering av befintlig dörr med gallergrind innanför dörren är tillåtna åtgärder. Dörrens utseende och färg ska anpassas till övriga befintliga dörrar i fastigheten. Det är viktigt att utseendet blir enhetligt och att du monterar in nyckeltub. Det senare för att kunna få förvaltning och service att fungera. Tänk på att säkerhetsdörren/-grinden inte får hindra Din utrymning vid brand!

 

Vatten och avlopp

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Ingrepp i vatten- och avloppssystemen får bara göras av personal med god erfarenhet från området. Vänd Dig till den som fastighetsskötaren anvisar i god tid innan du ska göra planerade ingrepp.

 

Generellt gäller att avstängningskranar för vatten finns i badrummen i varje lägenhet. Vid varje tillfälle då ingrepp görs i vattensystemet för underhåll och för utbyte av t.ex. handfat, toalettstol etc., ska samtidigt avstängningskranar, balufixer, monteras på inkommande vattenledningar. Se till att det finns dropp-/golvskydd under diskmaskin samt kyl och frys.

 

Vattenförbrukning

Vattenförbrukning ingår i lägenheternas månadsavgift/hyra, men det ses över. Ingen individuell avläsning eller debitering sker. Tänk dock på att droppande kranar betyder extra kostnader för föreningen och dig som bostadsrättsinnehavare.

 

Ventilation

För hela fastigheten finns ett centralt ventilationssystem. Ventilöppningar för luftutsug (frånluft) finns på flera platser i lägenheterna bland annat i badrum, toalett och kök. I vardags/sovrum finns ventiler för luftintag (tilluft). Håll bägge typerna av ventiler öppna för bästa möjliga ventilation. Ventilationssystemet kontrolleras löpande och regelbundet byts systemets filter etc.

 

Värme

Huset värms med fjärrvärme. Om du har problem t.ex. med för låg eller för hög temperatur på radiatorerna (elementen) i lägenheten, så gör du en felanmälan.